днес, 19 април 2019

Театър "Българска армия"

tba.art.bg

Вашата оценка

(1 гласа)
Програма
Няма престоящи събития

Още от Театър "Българска армия"

Магията на Ненчо

Театър

Билетна каса:

  • ул. "Г. Раковски" №98

    Тел.: 02/987 23 03

    ПН - НД: 9 - 19 ч.

Вижте на картата


напиши коментар >

За Театър "Българска армия"

Театър “Българска армия”  се намира в самия център на София на удобно и достъпно място на ул. “Г.С.Раковски” № 98. Сградата му е построена през далечната 1936 година и е функционирала, като популярния през 30-те години на миналия век киносалон „Роял”. По време на бомбардировките през Втората световна война е била почти разрушена, но след неколкократни реконструкии е превърната в модерно театрално пространство с основен салон за 500 зрители и камерна сцена с 60 места.

В своята 60-годишна история театърът е представил пред публиката повече от 300 постановки. В репертоара на театъра са играни както класически творби на автори от световната драматургия (Шекспир, Шилер, Калдерон, Чехов, Горки, Ибсен, Брехт, Б.Шоу, Фр.Дюренмат, Т.Уилямс, А.Милър, С.Бекет, Й.Йонеско), така и първи постановки на нови български пиеси. Театърът е гостувал със свои спектакли в Русия, Германия, Мексико, Испания, Белгия, Франция, Израел, Полша, Швейцария, Македония.

В трупата на театъра играят известни театрални и филмови звезди като Васил Михайлов, Меглена Караламбова, Пламена Гетова, Бойка Велкова, Вълчо Камарашев, Илия Добрев, Милен Миланов, Георги Новаков, Веселин Ранков, Мирослав Косев, Иван Радоев, Иван Ласкин, Камен Донев, Йоана Буковска, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева - Нети, Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Ненчо Илчев, както и талантливото младо попълнение в лицето на Александра Сърчаджиева, Екатерина Стоянова, Леонид Йовчев, Веселин Анчев, Лидия Инджова, Гергана Данданова, Ангел Генов. 

В репертоара на театъра са играни и се играят едни от най-добрите пиеси на класически български  и чужди автори - от Иван Вазов, през Никола Русев до Камен Донев; от Шекспир до Чарлз Буковски и от Шилер до Мариус фон Майенбург.

Театърът е участник и носител на многобройни театрални награди от Национални и международни фестивали – Германия, Русия, Мексико, Израел, Испания, Франция, Македония и т.н.

60-годишния живот на театъра ни провокира и задължава да продължаваме да работим и осъвременяваме мястото му на културен институт с национално и международно значение и с перспектива да доразвива добрата българска театрална традиция, да стимулира развитието на българската драматургия и съвременния театрален език.


ПрепоръчайтеВашите мнения и коментари за Театър "Българска армия" напиши коментар >


21 май 2016 16:42

1
Постановката Много шум за нищо" на Ловешка сцена от 19.05
Аз съм от гр.Ловеч и на 19.05. бях на
вашата постановка"Много шум за
нищо",която гостуваше в нашия
град.Постановката беше
чудесна,играта на актьорите
също.Забележката,която имам към
вас е,че доста от емблематичните
имена указани в афиша не
участваха.Защо?И публиката не
беше уведомена предварително за
това.Или привличате повече
зрители с известни имена,които
после не се появяват.Така не се
прави! Вие не спазвате
предварителната оферта,която сте
задали с афиша.За мене беше
разочароващо!..