днес, 19 април 2019

Младежки театър „Николай Бинев“

www.mlt.bg

Вашата оценка

(3 гласа)
Програма
Няма престоящи събития

Още от Младежки театър „Николай Бинев“

"Малкият Мук"

"Карлсон, който живее на покрива"

"Пинокио"

"Спящата красавица"

"Островът на съкровищата" премиера

"Младият принц и Истината"

"Приказка"

Младежки театър „Николай Бинев“

Билетна каса

 • бул. "Дондуков" № 8-10

  02/ 988 17 53
  02/ 939 40 59

  Работно време:
  ПН-ПТ: 8.30 - 19.30 ч.
  СБ-НД: 9 - 19 ч.

Вижте на картата


напиши коментар >

За Младежки театър „Николай Бинев“

Началото на театъра е поставено през далечната 1945 г. в сградата на старото кино "Балкан". На 25 януари 1945 г. „Детски народен театър“ (както се е наричал тогава) има първа премиера: „КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ”- постановка П. К. Стойчев, инсценировка Нина Стойчева - Данчова. Въпреки трудното начало, мечтата да се създаде театър, посветен на спектаклите за деца се превръща в реалност. По-късно актьорите се настаняват в нова сграда на бул. „Княз Дондуков” при завоя на трамвая, но съдбата често им устройва шеги - смяна на адреси, в търсене на средства за възстановяване на театъра. Дълга е одисеята на Младежкия театър до 2006 г., когато всички заедно прерязват лентата на новото пространство на познатия булевард „Княз Дондуков”, огласян от песента на трамваите.

С Указ на Президента на Републиката от 27 януари 2006 г., театърът приема името на един от изключителните и най-силно свързани с историята на младежката сцена артисти – актьорът Николай Бинев, който остави в наследство своите чудесни преводи на световноизвестни драматургични образци, роли, режисьорски идеи и деликатен, неповторим начин на общуване с актьорите от трупата на театъра.

Николай Бинев е роден на 05.07.1934 г в гр. Сливен. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Въпреки примамливите покани и предложения за работа от утвърдени театри, Николай Бинев остава верен до края на живота си на тази сцена, тя пък му се отблагодарява с роли от незабравимите спектакли: „Сократ” от Гилерме Фигейреду, „Амадеус” от Питър Шафър, „Гардеробиерът” от Роналд Харууд, „Крал Джон” от Фридрих Дюренмат, „Две усмивки на А.П.Чехов”, „Аз чакам знак” от Уилиам Гибсън,  „Джин и медени питки” от Нийл Саймън, и много други.


ПрепоръчайтеВашите мнения и коментари за Младежки театър „Николай Бинев“ напиши коментар >


Няма публикувани мнения