днес, 24 ноември 2020

"Работилници за родители" стартират през октомври и ноември в 17 населени места

04 октомври 2013

Тази есен, през октомври и ноември, УНИЦЕФ България стартира провеждането на „Работилници за родители“ в седемнадесет населени места в страната с общо 22 групи родители.

Работилниците предоставят пространство, където родители на малки деца могат да споделят своя опит и знания, свързани с грижата за децата и да разширят познанията си за детското развитие и психологически потребности през периода на най-ранното детство. Работилницата се състои от 12 тематично свързани сесии, по време на които чрез методите на груповата работа, дискусиите и интерактивните упражнения, родителите разглеждат различни теми за грижата и отглеждането на децата в присъствието на специалисти. Темите включват:

  • - Родителите на XXI век;
  • - Четирите стълба на родителството.
  • - Цели на родителите и психологическите потребности на малкото дете
  • - Нашите деца и как да ги обичаме
  • - Слушането – важно умение за родителството
  • - Как детето учи за света около себе си
  • - Граници-защо и как?
  • - Родителската отговорност и някои други въпроси
  • - Да бъдеш родител: влияния и избор

Работилниците са отворени за всички семейства. Срещите се провеждат веднъж седмично, като часът и денят на срещите се определя общо от участниците в групите. В случай, че сте пропуснали да се регистрирате за работилниците през есента на 2013 г., то ще можете да го направите за следващото им издание през март и април 2014 г.

До края на месец юни 2014 година се очаква да бъдат проведени общо 40 Работилници, което е почти два пъти повече от предходната година.

Работилниците се провеждат в следните градове:  София, Смолян, Сливен, Шумен, Велико Търново, Дебелец, Долна Митрополия, Тръстеник, Асеновград, Ловеч, Козлодуй, Монтана, Бургас, Плевен, Пловдив, Гоце Делчев и с. Тенево (община Тунджа).

<<ИНФОРМАЦИЯ за ЗАПИСВАНИЯ за РАБОТИЛНИЦИТЕ - ТУК>>

Ето какво споделят участници в предишните „Работилници за родители“:

„Започнах да гледам на детето си като на личност с желания, потребности и характер.”

„Научих се, че мога да превърна негативната забрана на НЕ! в положителна молба. И така се разбираме по-добре с детето ми.“

„Разбрах, че е най-важно да запазя спокойствие когато детето ми се  тръшка на улицата или в магазина. Броя до 5 и го прегръщам като се опитвам да отклоня вниманието му.“

Работилниците за родители се организират от УНИЦЕФ в различни държави в света от дълги години. Обратната връзка на родителите показва, че те имат потребност и активно търсят информация, насоки и подкрепа, за да споделят с други родители и специалисти своите изживявания и предизвикателствата на взаимоотношенията си с децата.

Източник: UNICEF България

Публикувано от: "За децата днес"

< Обратно към всички новини