днес, 20 октомври 2020

Първи детски музей ще отвори врати в София през 2015 г.

05 ноември 2013

Първият в България детски музей по американски модел ще отвори врати в Студентски град в София през 2015 г., съобщава вестник „Ню Йорк Таймс“ в края на октомври. Изграждането на „Музейко“ се финансира от Фондация “Америка за България“, която подкрепя множество проекти в областта на културата и изкуството в София и страната. Според  архитектурния проект сградата на бивша лаборатория, намираща се  в околностите на Студентски град, след две години ще се превърне в учебно пространство с с площ от 3 250 кв. м., насочено най-вече към малката детска публика между 5 и 11 години.

Според статията „Музейко“ ще бъде организиран около идеята за движение през времето и пространството. В сърцето на музея ще бъде разположено дърво, изработено от стъкло, пластмаса и стомана, което ще минава през трите етажа на сградата. На етажа, намиращ се под земята, където се намират корените на дървото, ще бъдат разположени експозициите на миналото – палеонтология, геология, археология. На приземния етаж ще бъде представено настоящето чрез пана с информация за околната среда, архитектурата и градовете. Горният етаж ще бъде посветен на бъдещето и ще съдържа интерактивни изложби за най-новите технологии и пътуването в космоса. Друга отличителна черта на сградата ще бъде нейната облицовка - почти изцяло от стъкло, съчетано със цветни скулптурни форми, които да се вписват в планинския релеф около София.

Директор на музея е г-жа Бистра Костова, а архитектурният проект на сградата е поверен на американския архитект Лий Школник. Очаква се официално представяне на проекта в началото на ноември.

Източник: вестник „Ню Йорк Таймс“

Публикувано от: "За децата днес"

< Обратно към всички новини